主頁 / 按揭文章 /

明年住宅樓的成交量會否比今年高

瀏覽人次:14968    回應:1

文亮語

明年住宅樓的成交量會否比今年高

 

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁
2021年12月17日

  有老友問明年樓市走勢,本來市場上一致認為樓市會上升,現在大摩已經轉軚,認為明年樓市有幾個%跌幅,大摩有大摩想法,不用質疑大摩想法,但我認為明年樓市仍然會上升,因為新香港人的購買力不容忽視,而且現在處於起步階段,有買冇賣,樓價亦會為此而受惠。

  大摩不但樓價轉軚,樓市成交量亦轉軚,認為明年成交量會比今年少10%。這點我又不同意,如果在上半年通關,明年住宅樓一定會比今年多,新樓成交量較為明顯,就算唔通關,大致可以保持今年水平,都未到2022,大摩咁快已經轉軚,實在令人意外,唔通真係驚美國加息。

我要回應

回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入

1. 識唔識架? 2021-12-17 14:01:33
即使大陸通關,大陸人都冇錢買港樓。因為佢地好多人都買咗爆煲內房企嘅“理財產品”,本利無歸,又點會有錢炒港樓?
 
‹ 返回