主頁 / 按揭文章 /

政府點解全撤辣招

瀏覽人次:15588    回應:2

文亮語

政府點解全撤辣招

 

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁
2024年3月3日

  昨日見到一個初級官員,問下佢政府點解全撤辣招,尤其是SSD,將炒家放生,初級官員說,政府根本冇打算撤辣,但在年初時,有統計數字指在去年,亞洲各大城市的樓價,只有香港下跌,其他如日本台灣都上升,大官員以為香港民粹份子一定會大讚政府打擊樓市不違餘力,誰不知那些人反過來嘲笑政府由治及興,真係神又係佢哋,鬼又係佢哋。

  大官見到咁嘅情況,出招令樓價下跌除了業主以及勉強上車的人不滿之外,亦會被那些叫政府出招的人嘲笑,既然係咁,不如撤銷所有辣招,任由樓價飆升,即使令到那些叫政府的人不滿意也冇所謂,最低限度唔會畀業主鬧,況且,地產商賣樓賣得好,出價買地就會勇一些,直接解決香港財赤問題,大官員始終睇通睇透,太過順從民粹聲音,最後損失的是香港。

我要回應

回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入

1. Hongkonger 2024-03-03 14:24:46
後知後覺,但總好過不知不覺!
3. Jenny 2024-03-04 13:40:52
都唔係幫人上車,係幫人炒摟
 
‹ 返回