主頁 / 按揭文章 /

美聯儲局不得不吹加息

瀏覽人次:19404    回應:1

文亮語

美聯儲局不得不吹加息

 

湯文亮博士

紀惠集團行政總裁
2021年6月17日

  今早美聯儲局議息,一如大家所料,利率維持不變,但表示在2023年底有機會加息兩次,道指立即作出反應,下跌超過200點,美匯指數則升穿91,令大家以為美聯儲局加息。

  就算美聯儲局所言屬實,亦都要到2023年底才加息0.5%,其實有乜好驚,而事實上美元咁弱,唔到美聯儲局唔講加息,只有加息才可以穩定美元,甚至是講下都有反應,但由於國債太重,加息就會令美國支付更多利息,所以,最好辦法就是吹加息,到時候又唔加,加息始終是令投資者擔心,道指下跌亦是正常反應。

我要回應

回應 / 留言規則
  1. 禁止撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論;
  2. 禁止以名稱/暱稱/綽號/同音字等批評或映射任何人士、機構、公司;
  3. 禁止發佈有關招聘、推銷、廣告等內容;
  4. 禁止公開任何個人資料(如電話號碼、電郵地址、即時通訊帳號等)。

敬請留言者自律。本網站保留刪除/堵截任何留言的權利。

會員登入

1. 十一哥 2021-06-17 13:24:57
唔吹仲有乜計 ?  埋牙冇膽、哂冷又唔敢開牌、吹係唯一選項、阿爺又唔介意操住等喎。
 
‹ 返回